Stall Mahony

Travtränare Paw Mahonys hemsida

Året 2012!

Nu har det gått ännu ett år. 2012 gick fort, men tiden går ju fort när man har kul!

I det stora hela har 2012 varit ett kul år. Hästarna har fungerat bra i stora delar av året. Lite svackor va det under februari och mars och sen fick en del av starthästarna en släng av virus under sommaren.
Det som jag tycker har varit mest positivt är att det verkar som vi riktigt har kommit underfund med hur vi skall träna hemma på gården för att hästarna skall få mest möjligt ut av träningen. Det har gjort att hästarna håller formen längre, men fram för allt betydligt färre besök hos veterinären!

Kombinationen mellan vi maximera träningen och att Ola Axelsson leverera foder av högsta kvaliteten gör att vi i år hade det bästa året sedan 2008. Nu har dock ca 40 hästar färre än 2008, så jag är rätt nöjd med resultatet och tror bestämt att 2013 kommer bli ännu bättre.

Stallet har under 2012 kört in nästan 460.000 på drygt 100 starter. 2011 körde vi in 240.000 en ökning med 220.000! Trots vi nu har lite färre starthästar.

Några hästar levde inte upp till dom förhoppningar jag hade till dom. Delux Tooma och Diamond Of Em hade jag förväntat mig mera av men sjukdom och skadeproblem bromsade upp dom. Hästar som Mårten Marje, Goody Tooma och Västerbo Cointreau är hästar som jag i princip har varit nöjd med varje gång dom startat. Speciellt Mårten Marje och Goody Tooma är hästar som har visad att dom går in i mål. Mårten vann inte lopp men på 10 startar fick han ihop över 70.000, och han har i princip gjort 9 vassa lopp. Jag tror han kommer få en fin säsong 2013. Goody Tooma vann 2 lopp på mycket fint sätt, men va inte på topp när hon gjorde sista starten på Solvalla. Hon har en tuffing som jag har rätt höga förhoppningar på inför 2013.

2012 blev ett bra år för både Jenny och mig själv som kuskar. Jenny körde in nästan 180.000 på endast 55 starter. Vilket är klart det bästa i karriären. Som bevis på detta är Jenny nominerad till ÅRETS LÄRLING i region Färjestad/Årjäng.
Jag tycker det är helt rättvist,  Jenny utvecklats kraftigt som kusk och jag tycker helt klart hon är bäst i Värmlandsregionen!

Mitt år som kusk har varit bra. Speciellt Tanja East, Gilda East och Reptilia har varit hästar som gjort det bra under året. Dryga 700.000 inkört och 10 segra. Det bästa sedan 2008 även där.

Jag tycker stallet ser bra ut inför 2013. Vi har en del unga hästar som är oprövade, men som visar bra styrka i backen. Hästar som Sir Scharstein och Actionman Em verkar som riktiga hästar,och jag ser fram emot och börja tävla med dom.

Kullen som blir 2 år 2013 räknas 11 till antalet. Det är många fina hästar emellan. Dom kommer fortsätta den tunga träningen fram till mars då hoppas vi det är hygglig bana i Arvika så vi kan börja öva snabbjobb på banan. Premielopp under sommaren är målet för dom små.

Stor tack till hästägare, tränare, sponsorer, leverantörer, familj och vänner som varit med och gjort 2012 till ett år med succés. Nu hoppas vi ni är med på vagnen och gör 2013 ännu bättre!

Gott nytt år och tack för det som gått.

/Paw och Jenny.

 

Det va årets sista!


Foto: Kurt Einevåg.

Västerbo Cointreau va stallets sista häst att starta under 2012. Han fick ett bra lopp i 3 inner, på ett underlag som va under all kritik. Undra om jag någonsin körd på sämre??
Det va dåligt tempo i loppet. Första 2000m gick på 20,2… Luckan kom som på beställning och ”Conny” ökade ända tills jag drog tussarna. Då blev han fundersam och bromsade till. Troligen 2 platsen som rök.

Året 2012 kommer vi att sumera dom kommande dagar.

Just nu regnar det här i Mangskog. Det är inget jag är jättenöjd med. Nu kommer vi mycket sämre träningsvägar.

Ha en fin dag
/Paw

GOD JUL!

Nu är julen stort set över, och nyår står för dörren. Här i Mangskog har det varit lungt i julen. Vi var till Axevalla den 22 med Oil Burner och Mårten Marje. Oil Burner va positiv och kommer starta på. Mårten Marje va inte som bäst och nu blir det vintervila och en period med tung träning.

Tung träning har. oxå Goody Tooma att se fram emot. Hon blev kollat av våran veterinär Nina efter starten på valla. Hon fann lite små grejor bara som nu är åtgärdat.

G.Man Tooma skulle ha startat på Eskilstuna den , men på grund av värdet stannade vi hemma.

Idag torsdag va vi på Färjestad som stillade med det dåligaste bana denna vintern!
Tanja East ville inte att samarbete idag, utan hon mest bara sprang och bröt. Lazznia Katzner kändes inte som bäst och felade bort sig.
En som va fin va Diamond Of Em som efter lång frånvaro tassade med i rygg på Fraternity Party. Denne rådde vi inte på men att kvala på 19,9 på den dåliga bana är klart godkänt med bara 5000 på sig. Håller hon sig frisk kan hon få en mycket fin vinter.

Lämnad stallet har Magic By Mail gjort som är såld.

Nu skall Tindra och jag leka innan det blir att få lite mat i sig.

Ha en fin kväll.
/Paw

Hemma igen.


Foto: Kurt Einevåg.

Under förre helgen va jag med Mats Gabrielsson till Tallin där vi provkörde och besiktade 1 åringerna och fölungerna. Som alltid va det både intressant, lärorikt och väldigt roligt. Hade turen att få köra lopp, och vinna det.

Hemma igen gick turen i tisdags till Momarken med våran underbara Västerbo Cointreau.
Jag körde fram till dödens med 1600m kvar av det 2640m långa loppet. Det blev lite för bra, och ”conny” va seg 350 kvar. Men han ger sig inte så lätt och vi fick med oss en mersmakande 3 plats på tiden 18,4/2640.

Hemma på gården tränas det för fullt. Flera som verkligen känns fina, och det känns som det kan bli en rolig vinter.

Kul att notera att jag som kusk har passerad 700.000 inkört i år. Det bästa sedan 2008! Detta beror på att stallets hästar har haft det bästa året(sedan 2008) med dryga 450.000 inkört, samt dom många duktiga kollegor och amatörtränare jag har haft turen att få köra åt under året. Alla har bidragit till det har varit ett toppen år. 10 dagar kvar, kanske vi hinner 500.000 till stallet! Hade varit kanon.

Lördag startar Mårten Marje på v75. Skall bli spännande att se hur långt han räcker. Han känns iaf superfin hemma.

Det har varit mycket diskussion om dom nya diskningsregler. Jag tycker att ända problemet är att det tog så lång tid att fatta att vi måste ha det så. Nu fattas bara att man ändra så att diskning blir en bestraffning, då kan det ju bli riktigt bra!!

Vill tipsa om travrondens vinternummer. Det finns mycket bra att läsa i den. Spännande läsning om till exempel oss…;)

Trevlig kväll på er!
/Paw

 


Tanja tog årets 3 victoria!

Igår va vi till Momarken med Sir Scharstein och Tanja East.

Bäst gick det för Tanja som tog 3 segern för året. Hon öppnade bra bakom bilen och fick en fin position i rygg på ledaren.  250 kvar kom luckan som på beställning, och Tanja vann med en halv längd odriven. Vinner tiden 16,5/1640.

Sir Scharstein värmde jättebra men blev väldigt rullig och felade bort sig. Han kändes mycket fin annars och går under kategorien ”lira nästa gång”.

/Paw

Segt idag.

Det blev en lång dag igår, med start strax efter 4 på morgonen. Bilen rullade till Solvalla med Mårten Marje och G.Man Tooma. Goda vännen Lars-Inge följde med som sällskab. Mårten va duktig som 4 på fina 16.2. Han har ju varit ifrån 4 veckor så han kommer gå fram med det loppet. G.Man Tooma felade direkt från start med ställde sig fort igen, men skyggade för något ind i första sväng och slog på en ny galopp. Sedan va han DUNDER fin och jag körde 18.5/1000 på ett bra sätt.

Sedan stannade vi till på Färjestad på vägen hem. Där körde jag först First Class Riot som inte fungerade alls på den knepiga banan. Sedan va det Lazzania Katzners tur. Hon kändes fin hela vägen till sista sväng där hon krängde ner kraftigt och tappade travet, men lyckades få med sig sista slanten.

Bilen landade på Gårdsplan kl 23.02. Det va en lång dag.

Förre onsdagen va vi ju oxå till Solvalla, då med Goody Tooma och Västerbo Cointreau.
Den resan va lite för spännande i snökaoset som va i stort set hela vägen. Turen dit tog lite över 6 timmer.

Det gjorde att förberedelserna för Goody Tooma inte blev bra alls. Sen fick hon tävla på brodd för första gången. Det blev inte bra. Hon kämpade men blev trött och va inte alls sig lik. Nu blir det vintervila för henne.

Västerbo Cointreau fick ett fint lopp och fungerade betydeligt bättre på brodd än jag hade drömt om. Tyvär tappade han fästet 600kvar och felade bort sig. Vinneren av loppet kom sedan ut i min position. segern som rög??? Jag tror det!

Nu laddar vi för Momarken ikväll.

Ha en underbar dag
/Paw

Ny läsning

En månad har gått nu och nu är träningsrapporterna, kommande starter och till salu uppdaterad. Trevlig läsning!

Mycket vinter är det nu. Termometern stannade vid-22 idag, brrr kallt att köra häst lovar jag. Men hästarna känns fina, så det värmer.

Good For Victory lämnar oss imorgon, han skall bli ridhäst. Madeinheaven är såld till Visby, och även hon ska hämtas imorgon.

Trevlig kväll på er
/Paw

Nu är det vinter!

Nu har vintern kommit till Mangskog. Vi har fått 10cm snö nu, och termometern visar -8.

I måndags va vi på både Momarken och Färjestad. På Momarken gjorde Västerbo Cointreau comeback i ett kortlopp från spår 8. ”Conny” blev över från start och hade det jobbigt med kurvorna, men spurtade klart bäst av alla, och va endast slagen med en knapp längd! 3 på 16,8 efter 3mdrs frånvaro va jag mycket nöjd med.

På Färjestad körde jag First Class Riot och han va utrustad med ett iskallt 12 spår. Han gjorde dock ett godkänt lopp och fick med sig sista matlappen. Han kommer säkert gå fram ordentligt med lopp i kroppen.
Jean Dobel gjorde va han kunde men tyvär blev han tempotorsk när mellanvarvet gick i snigelfart. Han fick med sig ett 6 pris.
Vi hade själva Delux Tooma med oss. Han hade spår 6 på 1640m. Vi fick en fin resa men han blev trött i det tuffa tempo och med tanke på han kom efter paus gick med sko och att loppet gick väldigt fort va jag nöjd med honom i alla fall.

Hemma har vi inte kört så mycket denna vecka då värdet har varit så besvärligt. Först nu det har blivit minus grader går det åter att köra.

Ha en underbar helg
/Paw